maandag 26 januari 2015

De binnendeuren en de trap

De laatste eindsprint is hier ingezet! Nog 2 weken te gaan en dan starten ze aan de vloer en een week later is de keuken aan de beurt. Hoog tijd dus om alle laatste dingen in orde te brengen.

Vorige week zondag stonden mijn nonkel en mijn neef om 7u (jaja u leest het goed, 7u, *gaap*) aan de deur, klaar om mijn 3 nieuwe binnendeuren te installeren. Deze werden al op maat klaar gemaakt, maar moesten nu nog mooi recht in de muren gehangen worden. En daarvoor hebben we dan toch maar de hulp van de specialisten ingeroepen. En die hadden dat dan ook op 4,5u gefikst. Merci voor de hulp, mannen!
Ondertussen hebben de deuren al 1 laagje verf gekregen en wachten ze nog op een tweede laag.

Verder werd er nog wat geverfd (muren en plinten), de schouw werd opgeschuurd (klaar om te oliën), de elektriciteit werd afgewerkt (klaar om te laten keuren volgende week), de buitenlampen werden opgehangen en besteedde ik al ettelijke uren aan de trap.

Die trap dus, een hels werkje is dat. Papa heeft er eerst een dag aan gezeten om hem te proberen op te schuren, maar met die lijmresten erop ging dat toch niet geweldig. 
Dan heb ik maar eens geprobeerd of de tip van het internet iets zou uithalen: er een fles cola over uitgieten en dan hopen dat je de lijm wel kan wegkrabben na het wat te laten weken. En dat ging op sommige plekken al een beetje, maar nog niet goed genoeg. En dus heb ik mij toch maar een pot afbijtmiddel gekocht en uitgetest. Na 1 keer behandelen kon ik de lijm er voor het grootste deel vanaf krabben en na een tweede keer kwam ook de verf er af en kwam het beukenhout van de trap terug bloot te liggen. 
De treden zijn nu ondertussen bijna helemaal verfvrij, en de tegentredes zijn al lijmvrij. Zo ziet ie er nu uit:
Al een heel verschil met ervoor natuurlijk. Maar ocharme mijn armen en vingers, zo veel kracht heb je nodig om het (vooral de lijm) er af te krabben. Nog effe doorzetten dus, maar het resultaat zal er wel mogen zijn. De treden ga ik proberen te beitsen/sappen in een kleur die meer bij mijn vloer past, en de tegentreden zullen opnieuw wit geverfd worden.

Donderdag komen ze het sanitair en de ventilatie nog afwerken, dus dan kan je weer een update verwachten.

zondag 4 januari 2015

Afkastingen en nog meer verf

De afgelopen 2 weken werd er hier weer goed gewerkt. Vooral met verf en borstel om alles een mooi wit laagje te geven, maar ook met hout om enkele afkastingen te maken. 
Er zit nu overal primer en 1 afwerkingslaag op, maar waarschijnlijk komt er nog een extra laagje op om de kleinere vlekken er nog proberen uit te halen. De gang en de wc moeten wel nog volledig behangen en geverfd worden, maar daar wachten we nog even mee tot we de trap afgeschuurd hebben. Die ziet er namelijk zo uit na het weghalen van het tapijt: nog heel wat lijmresten die er eerst afmoeten en dan het hout zelf nog wat afschuren voor we de trap kunnen verven.
De wc kreeg ook een afkasting, en al een half vals plafond. Hier moet nu de ventilatie nog aangesloten worden en dan kan het plafond volledig dicht.
De teller kreeg een schoon kastje rond zich en de oude brievenbus werd dichtgemaakt. Nog een paar laagjes verf erop en die vallen ook weer minder op.
En de lelijke tegeltjes in de schouw zijn ook verdwenen achter een plaat mdf. Ook hier nog een paar laagjes verf tegen en dat gaat er heel mooi uitzien.

En zo komt het einde hier steeds meer en meer in zicht en gingen we vrijdag al op zoek naar een nieuwe zetel voor in de zithoek. Eindelijk ga ik mij na 10 jaar in een draaizeteltje eens kunnen uitstrekken in een fatsoenlijke zetel.